Jump to content

Wikimedia stakeholders/mk

From Strategic Planning

Кои се нашите учесници-вложувачи во Викимедија?

 • Читателите (302 милиони поединечни посетители секој месец, кои разгледуваат 950 милиони страници на ден)
 • Придонесувачи и други доброволци, било да се корисници, уредници, википедијанци или википедисти (околу 10 милиони регистрирани корисници, и околу 30.000 активни уредници, од кои 3000 се заинтересирани да гласаат на избори за одбор, вројатно околу 1000 луѓе се членови на некој локален огранок)
 • Фондацијата - одборот, персоналот, советодавниот одбор
 • Ограноците
 • Развивачи на МедијаВики
  • Локализација, интернационализација, translatewiki.net africanlocalisation.net (Anloc)
 • Донатори (околу 250.000 луѓе досега донирале парични средства за фондацијата)
 • Партнери / сојузници, како на пример галерии, библиотеки, архиви и музеи или образовни установи (училишта)
  • Рекорисници (луѓе кои сакаат да ги употребат содржините на Викимедија на свој поинаков начин)
 • МедијаВики корисници (вон Викимедија)
 • Предмети на содржините (поединци и организации за кои има напишано содржини на Викимедија)
 • „Добавувачи“ како Creative Commons Corporation и Free Software Foundation, Inc.
 • Фирми кои продаваат хардвер како Sun, IBM и други, на пример По еден лаптоп за секое дете (OLPC)
 • Големи телекомуникациски фирми како Orange, T-Mobile ... (кои продаваат мобилни телефони на кои може да се користи Википедија ...)