May 2011 Update/hu

From Strategic Planning

 
Üdv,

Ting Chen vagyok, a Wikimédia Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Két hónappal ezelőtt a Wikimédia alapítvány közzétette a szerkesztői trendeket vizsgáló felmérés eredményeit (részletesen itt olvashatod őket), amelyek azt mutatták, hogy az elmúlt néhány évben egyre nehezebbé vált a Wikimédia projektekben való részvétel. A múlt hónapban a kuratórium hosszasan tárgyalta a témát, és végül egyhangúlag elfogadtunk egy nyilatkozatot, amiben a segítségeteket kérjük, hogy közösen nyíltabbá és együttműködőbbé tehessük a Wikimédia-projekteket.

Kérlek olvasd el a nyilatkozatunkat, írd meg, mit gondolsz róla.

A legjobbakat, és köszönöm, hogy részt veszel a Wikimédia projektekben.

Ting Chen
a Wikimédia Alapítvány kuratóriumának elnöke

Határozat: Nyitottság

A Wikimédia Alapítvány kuratóriumának meggyőződése, hogy a Wikimédia-projektek közösségeinek egészséges működése létfontosságú a küldetésünk teljesítéséhez. A Wikimédia projektek nyitottságra, szabad részvételre és minőségre alapuló kultúrája a világ egyik legnagyszerűbb tudásgyűjteményét eredményezte; de amíg az olvasói és támogatói egyre többen lesznek, a közelmúltban végzett kutatások szerint az új szerkesztők részvétele és megmaradása folyamatosan romló trendet mutat.

Ezek a kutatások alátámasztják azt, amit az ötéves stratégiai tervünkben lefektettünk: a Wikimédiának fejlődnie kell az új szerkesztők bevonása, a tapasztalt szerkesztők megtartása és a szerkesztői sokszínűség terén. A stabil szerkesztői közösség megkerülhetetlen feltétele mind a jelenlegi projektjeink, mind a teljes mozgalom hosszú távú fenntarthatóságának és minőségének.

Legfontosabb feladatunknak tekintjük, hogy megfeleljünk ennek a kihívásnak. A közösség minden tagját arra kérjük, hogy tartsa észben ezeket a szempontokat a projektekben végzett tevékenysége során. Támogatjuk az Alapítvány vezérigazgatóját abbéli törekvésében, hogy az alkalmazottak számára is ezt tegye főfeladattá, és javasoljuk, hogy az Alapítvány erőforrásaiból többet fordítson olyan tevékenységekre, amik ezt a célt szolgálják, például a közösség megszólítására, a közösségi kezdeményezések támogatására és a műszaki fejlesztésekre. És támogatjuk mindazokat a fejlesztőket, szerkesztőket, műhelyeket és társszervezeteket, akik azon dolgoznak, hogy a Wikimédia projektek nyitottabbak, befogadóbbak és támogatóbbak legyenek az új szerkesztőkkel szemben.

A kuratórium úgy döntött, hogy támogatjuk mindezeket az erőfeszítéseket, és felhívunk mindenkit, hogy ha az Alapítvány támogatására van szüksége, jelezze. Üdvözlünk és bátorítunk minden új ötletet, ami segít elérni céljainkat, a nyitottságot és szélesebbkörű részvételt.

Kérjük a Wikimédia közösségét, hogy terjessze a nyíltság és együttműködés szellemét azáltal, hogy

  • türelmesen, kedvesen és tiszteletteljes bánik az új szerkesztőkkel, és másokat is erre biztat, szem előtt tartva, milyen nehézséget jelenthet kezdőként egy ismeretlen közösségbe beilleszkedni;
  • javítja a projektek kommunikációját, érthetőbbé teszi a szabályokat és a segédanyagokat, és a társaival együttműködve barátságosabb irányelveket és eljárásokat dolgoz ki a sablonokra, figyelmeztetésekre és törlésekre;
  • támogatja a használhatóságot és nyíltságot javító új eszközök fejlesztését és bevezetését;
  • segít felhívni a figyelmet ezekre a problémákra és támogatja az egyének, csoportok és társszervezetek kezdeményezéseit az új szerkesztők bevonására;
  • mérsékli a vitákat és egy barátságosabb, együttműködőbb kultúrára törekszik, amiben több szerepet kap a köszönet és az elismerés kifejezése;
  • támogatja a pozitív példák átvételét és a közösségi vezető szerep kialakítását; és
  • segít olyan módszerek kifejlesztésében, amik eltántorítanak a zavarkeltő és ellenséges viselkedéstől, és távol tartják a trollokat és a másokat üldözőket.

Hivatkozások