Call for participation/Appeal letter/nl

From Strategic Planning

Het is nauwelijks meer voor te stellen, maar minder dan tien jaar geleden bestond Wikipedia nog niet. Tegenwoordig gebruiken elke maand 330 miljoen mensen Wikipedia. Daarmee is Wikipedia de meest gebruikte en grootste online kennisbron ter wereld. Honderdduizenden vrijwilligers hebben de afgelopen acht jaar gebouwd aan de verschillende Wikimedia-projecten en meegeholpen deze te onderhouden.

Hoewel we veel hebben verwezenlijkt, rest ons nog een lange weg naar ons einddoel: een wereld waarin ieder individu vrij over alle menselijke kennis kan beschikken. Hoe kunnen we verder bouwen op ons succes en hoe overwinnen we de uitdagingen die voor ons liggen? Minder dan een vijfde van de wereldbevolking heeft toegang tot het internet. Terwijl honderdduizenden vrijwilligers hebben bijgedragen aan de Wikimedia-projecten van vandaag, weerspiegelen ze onvoldoende de verscheidenheid in de wereld. Bij onze inspanningen om een wereldwijde beweging te creëren met als doel kennis vrij beschikbaar te stellen komen we voor diverse keuzes te staan.

Wij gaan een jaar lang werken aan de ontwikkeling van een strategisch plan voor de Wikimedia-beweging. Concreet proberen we duidelijk te krijgen:

 • Waar staat Wikimedia nu?
 • Waar moet Wikimedia de komende vijf jaar naartoe?
 • Hoe komen we daar?

Help ons met uw antwoorden! Denk erover na, tot in de details, en probeer te begrijpen wat ze betekenen voor onze gezamenlijke visie en waarden. Hier zijn vijf manieren waarop u kunt helpen:

 • Word lid van een taakgroep
  De taakgroepen zullen vragen over een bepaald onderwerp onderzoeken en een reeks aanbevelingen hierover lanceren. Meld u aan of vorm een commissie ad hoc.
 • Laat ons weten hoe u kunt helpen
  Als u een expert bent op een van de gebieden waar wij mee te maken krijgen, kunt u zichzelf aan onze lijst van deskundigen toevoegen. Taakgroepen en andere vrijwilligers kunnen u dan eenvoudig benaderen met vragen, en u kunt reageren wanneer u tijd heeft.
 • Publiceer uw ideeën
  Schrijf een voorstel over de strategie op deze wiki en help bij het organiseren en verbeteren van de voorstellen die er al zijn. Plaats ideeën op uw blog, op mailinglijsten en op sociale netwerken zoals Twitter, Hyves en Facebook. Tag deze posten met #wikimedia of link deze op de strategy wiki, zodat anderen ze kunnen bekijken.
 • Organiseer discussies over de strategie
  Om goede, doordachte plannen te ontwikkelen hebben we inbreng nodig van een zo divers mogelijk publiek. De taakgroepen kunnen niet met iedereen afzonderlijk contact opnemen. U kunt daarom helpen door resultaten van uw eigen discussies over de strategie, zowel in het echte leven als online, op deze strategy wiki te plaatsen. Er zijn op deze wiki sjablonen en hulpmiddelen beschikbaar die het plaatsen van discussies en strategische sessies vergemakkelijken.
 • Praat met ons
  Vertel ons uw ideeën, uw dromen, angsten en doelen voor de Wikimedia-projecten. Geef die feedback aan het strategy team door ze aan deze strategy wiki toe te voegen of een e-mail te sturen naar strategywikimedia.org.

Als u niet kunt of wilt deelnemen aan de ontwikkeling van de strategie, kunt u ook bijdragen met een donatie. Met een donatie ondersteunt u onze wereldwijde initiatieven om de verspreiding van vrije kennis te bevorderen. We hebben ook vrijwilligers nodig die een bijdrage leveren aan onze projecten, het verbeteren van onze technologie, en ons werk op andere manieren steunen.

Deze eeuw geeft ons de fantastische kans om onze beschaving te veranderen en gelijke kansen voor alle mensen te creëren. We hopen dat u wilt meehelpen aan onze opdracht: kennis voor iedereen ter wereld gratis beschikbaar te stellen.

Met vriendelijke groet,

 • Michael Snow (Voorzitter Wikimedia Foundation)
 • Jimmy Wales (Oprichter van Wikipedia en de Wikimedia Foundation)


E-mail responder

Hartelijk dank voor uw e-mail aan het strategisch ontwikkelingsteam van de Wikimedia Foundation. Uw e-mail is ontvangen en zal zo snel mogelijk worden gelezen. Wij zullen spoedig contact zoeken met personen in de betreffende taakgroepen. U kunt uiteraard ook zelf een commissie ad hoc beginnen. Op de strategy wiki staan diverse opties ter beschikking om verslag uit te brengen over uw bevindingen en aanbevelingen.

Alvast de beste wensen, en nogmaals bedankt voor uw bereidheid om te helpen.

Met vriendelijke groet,


Sitenotice

Bouw mee aan de toekomst van {{SITENAME}} en haar zusterprojecten! <a href="http://volunteer.wikimedia.org">Lees een brief</a> van Michael Snow en Jimmy Wales.

Title

Lees een brief van Michael Snow en Jimmy Wales.

Button

Word nu vrijwilliger