Jump to content

Call for participation/Appeal letter/hu

From Strategic Planning

Please note: this text is ready for translation, but please do not distribute it yet.


Nehéz elhinni, hogy kevesebb mint egy évtizeddel ezelőtt a Wikipédia még nem létezett. Mára 330 millió ember használja hónapról hónapra, amivel a leggyakrabban használt internetes tudáslelőhely a világon. Önkéntesek százezrei építették és tartották karban a különböző Wikimédia-projekteket az elmúlt nyolc évben.

Bár sokat elértünk, még mindig messze vagyunk a kitűzött céltól – egy olyan világtól, amiben minden ember szabadon hozzáfér az emberiség teljes tudásához. Hogyan tudjuk az eddigi eredményeinkre építve leküzdeni azokat a nehézségeket, amik még előttünk állnak? A világ népességének kevesebb mint ötöde fér hozzá az internethez. Bár önkéntesek százezrei vettek részt a Wikimédia-projektekben, sok csoport még nem képviselteti magát közöttük. Sok döntés áll még előttünk, ha valóban az egész világra kiterjedő mozgalommá akarjuk szélesíteni a szabad tudás összegyűjtését és terjesztését.

Egy évet szánunk rá egy stratégiai terv készítésére a Wikimédia-mozgalom számára. Pontosabban, megpróbáljuk megérteni, hogy:

  • Hol tartunk most?
  • Hová szeretnénk jutni öt éven belül?
  • Hogy tudunk eljutni innen oda?

Segíts, hogy megtalálhassuk a válaszokat ezekre a kérdésekre! Vizsgáld meg, bontsd le és elmélkedj azon, hogy hogyan viszonyulnak elképzeléseid és értékeid a mieinkhez. Öt dologgal máris segíthetsz:

  • Csatlakozz egy munkacsoporthoz! Munkacsoportokat szervezünk, amik kielemeznek egy-egy témát, és egy javaslatcsokrot állítanak össze. Jelentkezz résztvevőnek, vagy alakíts saját csoportot.
  • Mondd el nekünk, hogyan tudnál segíteni! Ha szakértő vagy az általunk vizsgált témák valamelyikében vedd fel magad a szakértői adatbázisunkba. Így a munkacsoportok és egyéb önkéntesek tudnak kérdésekkel fordulni hozzád, és amikor van időd, válaszolhatsz nekik.
  • Tedd közzé az ötleteidet! Írj javaslatokat a stratégia-wikin, és segíts rendszerezni és továbbfejleszteni a már meglévő javaslatokat. Írd le az ötletedet a blogodon, vagy egy levelezőlistán, vagy egy közösségi oldalon, mint az Identi.ca, a Twitter vagy a Facebook. Adj ezeknek az írásoknak #wikimedia címkét, vagy linkeld be őket a stratégia-wikiről, hogy mások is megtalálják őket.
  • Tarts beszélgetéseket a stratégiáról! Ha jó terveket akarunk, széleskörű részvételre van szükség. A munkacsoportok nem tudnak beszélni mindenkivel, akinek ötletei vannak a Wikimédia jövőjéről. A te segítségedre is szükség van: rendezz saját beszélgetéseket a stratégiáról, személyesen vagy online, és tedd közzé az eredményeket. A stratégia-wikin találsz a stratégiai megbeszélésekhez sablonokat és segédeszközöket.
  • Beszélj hozzánk! Írd meg a véleményedet a stratégiai csapatnak. Mondd el nekünk az ötleteidet, a reményeidet, az aggályaidat, a célokat, amiket kitűznél a projektek elé. Üzenj nekünk a stratégia-wikin, vagy írj levelet a strategywikimedia.org címre.

Ha nem tudsz részt venni, megfontolnád, hogy segíted-e adományozással ezt a kulcsfontosságú projektet? Az adományod közvetlenül a globális tudásmegosztást célzó programjainkat támogatná. Nagy szükségünk van önkéntesekre is, akik részt vesznek a projektjeinkben, fejlesztik a technológiánkat, és egyéb módokon segítik a munkánkat.

A 21. század csodás lehetőséget adott arra, hogy átformáljuk a társadalmunkat, és azonos esélyeket teremtsünk mindenkinek. Reméljük, hogy csatlakozol hozzánk a munkában, hogy minden ember számára elérhetővé tegyük a tudást.

Üdvözlettel,
Michael Snow
a Wikimédia Alapítvány kuratóriumának elnöke,
Jimmy Wales
a Wikipédia és a Wikimédia Alapítvány alapítója

Email responder

Köszönjük, hogy levelet írtál a Wikimédia Alapítvány stratégiakészítő csapatának. A leveledet megkaptuk, és amint tudjuk, elolvassuk. Hamarosan kapcsolatba lépünk azokkal, akiket beválasztunk az egyes munkacsoportokba. Magad is létrehozhatsz saját munkacsoportot, és a stratégia-wikin (http://strategy.wikimedia.org) található anyagok segítségével jelezheted az ott összegyűjtött megállapításokat és javaslatokat.

Minden jót, és köszönjük a segítő szándékot.

Üdvözlettel,

Sitenotice

  • Segíts biztosítani a {{SITENAME}} és testvérprojektjei jövőjét! Olvasd el Michael Snow és Jimmy Wales <a href="http://URL">levelét!</a>

Title

Olvasd el Michael Snow és Jimmy Wales levelét!

Button

Segítek