Call for participation/Appeal letter/sh

From Strategic Planning

Please note: this text is ready for translation, but please do not distribute it yet.


Teško je povjerovati da prije manje od jedne decenije Wikipedia uopće nije postojala. Danas, preko 330 miliona ljudi koristi Wikipediju svaki mjesec, čineći je najčešće korištenim resursom online znanja na svijetu. Stotine hiljada dobrovoljaca su izgradili i održavali različite projekte Wikimedije u posljednjih osam godina.

Iako smo postigli mnogo, još uvijek moramo daleko ići prije nego što ostvarimo našu viziju svijeta u kojoj svaka osoba može slobodno dijeliti sumu cjelokupnog ljudskog znanja. Kako možemo graditi na osnovu naših uspjeha da bismo prebrodili izazove koji stoje pred nama? Manje od petina svjetskog stanovništva ima pristup Internetu. Iako su danas Wikipediji pridonijele stotine hiljada dobrovoljaca, oni još uvijek u potpunosti ne predstavljaju raznolikost svijeta. Ispred nas predstoje brojni izbori dok gradimo svjetski pokret za stvaranje i dijeljenje besplatnog znanja.

Započinjemo jednogodišnji proces za razvoj strateškog plana za Wikimedijin pokret. Konkretno, nastojimo shvatiti:

 • Gdje smo sada?
 • Gdje želimo biti za pet godina?
 • Kako da dođemo odavde do tamo?

Pomozite nam pronaći odgovore na ta pitanja. Istražete ih, proanalizirajte ih, razmislite što ona znače za našu viziju i vrijednosti. Ovdje su pet načina na koje možete pomoći:

 • Priključite se radnoj grupi. Organiziramo radne grupe koje će pregledavati različite teme i stvarati zbirku preporuka za svaku od njih. Prijavite se za sudjelovanje ili formirajte vlastite ad-hoc grupe.
 • Dajte do znanja da možete pomoći. Ako ste stručnjak za neku od tema kojom se babvimo, prijavite se u našu bazu podataka za stručnjake. To će omogućiti radnim grupama i drugim dobrovoljcima da vas kontaktiraju zajedno s pitanjima, a na koja možete odgovoriti kada budete imali vremena.
 • Objavite vaše ideje. Napišite prijedlog na strateškom wikiju i pomognite organizirati i poboljšati prijedloge koji tamo već postoje. Postavite ideje na svoj blog, na mailing liste i na društeven mreće kao Identi.ca, Twitter i Facebook. Označite te postove s #wikimedia ili stavite poveznite na njih na strateškom wikiju da ih i drugi mogu vidjeti.
 • Priredite razgovore o strategiji. Kako bi razvili dobre planove, potrebno nam je široko sudjelovanje. Nije moguće da će radne grupe moći razgovarati sa svakim tko ima ideje o Wikimedijinoj budućnosti. Tu možete pomoći: priredite vlastite razgovore o strategiji, osobno ili online, te objavite rezultate na strateškom wikiju. Postoji šabloni i alati za priređivanje strateških sjednica na strateškom wikiju.
 • Razgovarajte s nama. Dajte povratne informacije strateškom timu. Kažite nam svoje ideje, svoje nade, svoje strahove, svoje ciljeve projekata. Dodajte povratnu informacije na strateški Wiki ili pošaljite email na strategywikimedia.org.

Ako ne možete učestvovati, hoćete li razmisliti o slanju donacije kako bi podržali ovaj kritični projekt? Donacija će neposredno podržati naše globalne programe besplatnog znanja. Također nam trebaju dobrovoljci kako bi doprinijeli našim projektima, poboljšali našu tehnologiju i na drugi način podržali naš rad.

Ovaj vijek nam dao čudesne prilike da preobrazimo našu civilizaciju i da stvorimo jednake šanse za sva ljudska bića. Nadamo se kako ćete nam se pridružiti na poslu dijeljenja znanja sa svakom osobom na planeti.

Vaši,
Michael Snow
predsjednik, Fondacija Wikimedia
Jimmy Wales
osnivač Wikipedije i Fondacije Wikimedia


Email responder

Hvala na slanju E-mail timu Fondacije Wikimedia za strateški razvoj. Vaš E-mail je primljen i bit će pročitan što je prije moguće. Uskoro ćemo kontaktirati pojedince odabrane za radnu grupu. Vi također slobodno možete stvoriti vlastitu radnu grupu, koristeći materijale na strateškom wikiju (http://strategy.wikimedia.org) kako bi iznijeli vaša zapažanja i preporuke.

Sve najbolje i hvala na vašoj volji za pomoć.

Iskreno,

Sitenotice

 • Pomognite sagraditi budućnost projekta Strategic Planning i njegovih sestrinskih projekata!
  <a href="http://volunteer.wikimedia.org">Pročitajte pismo</a> Jimmyja Walesa i Michaela Snowa.

Title

Pročitajte pismo Michaela Snowa i Jimmyja Walesa.

Button

Postanite dobrovoljac sada