Jump to content

Call for participation/Appeal letter/hr

From Strategic Planning

Teško je povjerovati da prije manje od deset godina Wikipedija nije postojala. Trenutno, svakog mjeseca Wikipediju koristi 330 milijuna ljudi, čineći ju najčešće korištenim online izvorom znanja. U posljednjih je osam godina stotine tisuća volontera stvaralo i održavalo različite projekte Wikimedije.

Iako smo ostvarili mnogo, još uvijek trebamo daleko ići kako bismo postigli viziju svijeta u kojem svaka pojedina osoba može slobodno dijeliti ukupno ljudsko znanje. Kako iskoristiti dosadašnji uspjeh da bismo prebrodili izazove koji leže pred nama? Manje od petine svjetske populacije ima pristup internetu. Iako danas stotine tisuća volontera pridonosi projektima Wikimedije, oni nisu reprezentativni ukupnoj svjetskoj raznolikosti. Dok radimo na izgradnji globalnog pokreta za stvaranje i dijeljenje slobodnog znanja, pred nama leže brojni odabiri.

Započinjemo godinu dana dug postupak razvoja strateškog plana za pokret Wikimedia. Konkretno, pokušavamo razumjeti sljedeće:

 • Gdje smo danas?
 • Gdje želimo biti za pet godina?
 • Kako ćemo doći od ovamo do tamo?

Pomozite nam u tražnju odgovora na ta pitanja. Ispitajte ih, razložite ih, razmislite što oni znače za našu viziju i naše vrijednosti. Za pomoć vam nudimo pet načina:

 • Pridružite se radnoj skupini. Organiziramo radne skupine koje će ispitati različite teme i susljedno izraditi skup preporuka. Prijavite se za sudjelovanje ili oformite vlastitu ad-hoc skupinu.
 • Dajte nam do znanja da možete pripomoći. Ako ste stručnjak u predmetima kojima se bavimo, dodajte svoje ime u našu bazu eksperata. To će omogućiti radnim skupinama i drugim volonterima da vas kontaktiraju s pitanjima, a vi na njih možete odgovoriti kada budete imali vremena.
 • Objavite svoje ideje. Napišite prijedlog na strategija-wikiju te pomozite u organizaciji i unaprjeđenju postojećih prijedloga. Ideje objavite na svom blogu, na mailing-listama i na društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka. Takve oglase označite s #wikimedia ili dodajte poveznicu na njih na strategija-wikiju kako bi ih drugi mogli vidjeti.
 • Priredite rasprave o strategiji. Kako bismo razvili kvalitetne planove, trebamo što veće sudjelovanje. Radne skupine ne mogu nikako razgovarati sa svakim tko ima ideje o budućnosti Wikimedije. Ovdje nastupate vi: priredite rasprave o strategiji, bilo uživo, bilo online, i objavite rezultate na strategija-wikiju. Predlošci i alati potrebni za organizaciju druženja dostupni su na strategija-wikiju.
 • Razgovarajte s nama. Pošaljite poruku podrške timu za razvoj strategije. Recite nam svoje ideje, svoja nadanja, svoje strahove i svoje ciljeve za projekte. Dodajte poruku podrške na strategija-wikiju ili pošaljite email na strategywikimedia.org.

Ako ne možete sudjelovati, možete li barem razmotriti doniranje za podršku Wikimediji? Donacija će izravno poduprijeti naše globalne programe slobodnog znanja. Također trebamo volontere koji će pridonositi našim projektima, unaprjeđivati našu tehnologiju i podržavati naš rad na druge načine.

Ovo nam je stoljeće podarilo nevjerojatnu priliku da preobrazimo svoju civilizaciju i stvorimo jednake mogućnosti za sva ljudska bića. Nadamo se da nam se možete pridružiti u našem radu da dijelimo znanje sa svakom osobom na planetu.

Vaši,
Michael Snow
predsjednik Zaklade Wikimedije
Jimmy Wales
osnivač Wikipedije i Zaklade Wikimedije

Email responder

Zahvaljujemo za pismo koje ste uputili timu za razvoj strategije. Vaš je email zaprimljen i bit će pročitan čim prije. Pojedinci odabrani za rad u radnim skupinama bit će kontaktirani vrlo skoro. Kako biste obznanili svoja otkrića i preporuke, pozivamo vas da otvorite vlastitu radnu skupinu, koristeći građu dostupnu na strategija-wikiju (http://strategy.wikimedia.org).

Lijep pozdrav i hvala na vašoj spremnosti da pomognete!

Srdačno,

Sitenotice

 • Pomozite izgraditi budućnost za projekt Strategic Planning i sestrinske projekte!
  <a href="http://volunteer.wikimedia.org">Pročitajte pismo</a> Jimmyja Walesa i Michaela Snowa.

Title

Pročitajte pismo Michaela Snowa i Jimmyja Walesa.

Button

Volontirajte sada