Jump to content

Call for participation/Appeal letter/bg

From Strategic Planning

Please note: this text is ready for translation, but please do not distribute it yet.


Направо не е за вярване, че преди по-малко от десет години Уикипедия не съществуваше. Днес 330 милиона хора използват Уикипедия всеки месец, с което я нареждат на първо място сред най-често посещаваните източници на познание в Мрежата. Стотици хиляди доброволци са се включили в изграждането и поддръжката на различните проекти на Уикимедия през последните осем години.

И макар че сме постигнали много, имаме още много път да извървим докато постигнем нашата визия за свят, в който всеки отделен човек на планетата има свободен достъп до сбора на цялото човешко познание. Как можем с успеха, който сме постигнали дотук, да преодолеем препятствията, които ни предстоят? По-малко от една пета от целокупното човечество има достъп до Интернет. И макар че стотици хиляди доброволци са допринесли към проектите на Уикимедия до днес, те не са напълно представителна извадка на световното многообразие. Пред нас има много възможности за избор при изграждането на световно движение за създаване и споделяне на свободно познание.

Така ние започваме едногодишна процедура по разработка на стратегически план за уикимедианското движение. По-специално ще се опитаме да разберем:

  • Къде сме сега?
  • Къде искаме да бъдем след пет години?
  • Как да стигнем оттук дотам?

Помогнете ни да намерим отговорите на тези въпроси. Изследвайте ги, разделете ги на подвъпроси, помислете какво означават те за нашите цели и ценности. Ето пет начина, по които можете да помогнете:

  • Включете се в работна група. Организираме работни групи, които да изследват различни теми и да предлагат своите препоръки по тях. Заявете желанието си да участие или формирайте ваши собствени специализирани групи.
  • Кажете ни как можете да помогнете. Ако сте експерт по някоя от темите, с които се занимаваме, впишете се в нашия списък от експерти. Това ще даде възможност на работните групи, а и на други доброволци да се обръщат към вас с въпроси, на които да отговаряте, когато ви е възможно.
  • Публикувайте идеите си. Напишете предложение в стретегическото уики или помогнете за организирането и подобряването на предложенията, които вече са постъпили там. Развийте идеите си в своя блог, в пощенски списъци или в социални мрежи като Identi.ca, Twitter и Facebook. Маркирайте тези съобщения с етикета #wikimedia или поставете връзка към тях в стратегическото уики, така че и други потребители да могат да ги прочетат.
  • Започнете обсъждане на стратегията. Ако искаме да разработим добра стратегия, ще ни е нужно участието на широк кръг хора. Но пък и няма начин участниците в работните групи да говорят с всеки, който има някакви идеи за бъдещето на Уикимедия. И тук вие можете да помогнете: започнете сами обсъждания за стратегията ни, наживо или онлайн, и публикувайте резултатите в стратегическото уики. Там има шаблони и инструменти за описване на такива стратегически дискусии.
  • Пишете ни. Изпратете обратна връзка до екипа по стратегията. Разкажете ни какви са вашите идеи, надежди, страхове и цели, свързани с проектите на Уикимедия. Пишете в стратегическото уики или изпратете писмо до strategywikimedia.org.

Ако не можете да вземете участие в обсъжданията, бихте могли да направите дарение, с което да изразите подкрепата си за този критично важен проект? Дарението ви ще подпомогне пряко нашите програми за глобално свободно познание. Имаме нужда и от доброволци, които да допринасят към нашите проекти, да усъвършенстват технологиите ни и да подпомагат работата ни и по други начини.

Това столетие ни дари с удивителния шанс да преобразим нашата цивилизация и да създадем равни възможности пред всички човешки същества. Надяваме се, че и вие ще се присъедините към нас в делото ни да споделим знанието с всеки човек на планетата.

Ваши,
Майкъл Сноу
Председател на Фондация Уикимедия
Джими Уейлс
Основател на Уикипедия и Фондация Уикимедия


Email responder

Благодарим ви за писмото до екипа за разработка на стратегия на Фондация Уикимедия. Ще го прочетем колкото се може по-скоро.

Скоро ще се свържем с хората, избрани за работните групи. Вие също можете да основете своя работна група и, използвайки материалите в стратегическото уики, да ни докладвате резултатите от своите проучвания, а също и евентуални препоръки.

Благодарим ви за желанието да ни помогнете.

Сърдечни поздрави,

Sitenotice

  • Помогнете заедно да начертаем бъдещето на {{SITENAME}} и другите проекти на Фондация Уикимедия! <a href="http://URL">Прочетете писмото</a> от Майкъл Сноу и Джими Уейлс.

Title

Прочетете писмото от Майкъл Сноу и Джими Уейлс.